Loading

Like H2VN trên Facebook

Tác giả Chủ đề: Kiến thức về hợp chất thiên nhiên  (Đọc 135185 lần)

0 Thành viên và 5 Khách đang xem chủ đề.

sonquan1421988

  • Khách
Re: cây chóc máu( salacia chinensis l)
« Trả lời #75 vào lúc: Tháng Mười Hai 15, 2009, 10:00:04 PM »
"Study on Chemical Constituents of Salacia chinensis L.Collected in Vietnam
Tran Thi Minh(a), Nguyen Thi Hoang Anh(b), Vu Dao Thang(a), and Tran Van Sung(b)
(a) Hanoi University of Technology, Dai Co Viet street, Hanoi, Vietnam
(b) Institute of Chemistry, Vietnamese Academy of Science and Technology, 18-Hoang Quoc Viet Road, Cau Giay District, Hanoi, Vietnam
Reprint requests to Prof. Dr. Tran Van Sung. Fax: +84 4 8361283. E-mail: [email protected]
Z. Naturforsch. 2008, 63b, 1411 – 1414; received May 1, 2008
A new triterpene, 28-hydroxy-3-oxo-30-lupanoic acid (1), and a triterpene found for the first time as a natural product, 3-oxo-lupane-30-al (2), besides three known triterpenes, 29-nor-21α-H-hopane-3,22-dione (3), 21α-H-hop-22(29)-ene-3β , 30-diol (4), and betulin (5) have been isolated from the n-hexane extract of Salacia chinensis stems. Their structures were elucidated on the basis of spectral studies."


Theo các thông tin được công bố thì hướng nghiên cứu của các thầy cô ở trên đi theo hướng nghiên cứu thành phần hóa học trong loại cây chóc máu. Nhưng ngoài ra nếu muốn nghiên cứu sâu thêm thì nghiên cứu về tính dược lý của cây thuốc mang lại, hoặc nghiên cứu cách chiết tách các chất trong cây ra bằng cách nào????

Cộng đồng Hóa học H2VN

Re: cây chóc máu( salacia chinensis l)
« Trả lời #75 vào lúc: Tháng Mười Hai 15, 2009, 10:00:04 PM »

sonquan1421988

  • Khách
Re: Máy móc trích ly tinh dầu trong công nghiệp
« Trả lời #76 vào lúc: Tháng Mười Hai 16, 2009, 10:53:54 PM »
Tùy theo từng loại sản phẩm mà có phương pháp trích béo khác nhau.
Theo các trang thiết bị thì có một số thiết bị mà bạn yêu cầu như sau:
1. Thiết bị trích ly chất béo 6 chỗ
Thiết bị ứng dụng kiểm tra béo trong thực phẩm như: thịt, cá, cám gạo, thức ăn gia súc.v.v.
Giá bán khoảng 18 triệu VNĐ
Các thông tin về máy:
Hãng Sản Xuất: Selecta - Tây Ban Nha

Model: Det-Gras N

·         Số lượng mẫu tríchly:          6 mẫu/lần

·         Thể tích chứa mẫu tối đa:    50ml/mẫu

·         Khả năng thu hồi dung môi: 60% …80%

·         Nhiệt độ làm việc:               100…2700C

·         Thời gian cài đặt:                0 – 999 phút

·         Bộ nhớ chương trình:           30 phút

·         Lưu lượng nước giải nhiệt:   2 lít/phút

·         Kích thước (HxWxD):        70 x 75 x 40 cm

·         Nguồn điện:                        230V/50Hz, 600W

·         Trọng lượng:                       25 kg

·         Trích lý chấtbéo theo phương pháp Soxhlet

·         Điều khiển quá trình tríchlychấtbéo bằng bộ vi xử lý [{#emotions_dlg.applause}]

·         Hiển thị 02 hàng số trên màng hình LCD

·         Giao tiếp với người sử dụng qua 04 phìm chức năng để cài đặt chương trình, nhiệt độ, thời gian…

Cấu trúc: được chế tạo bằng thép phủ sơn Epoxy chống ăn mòn hóa chất

Có bộ bảo vệ quá nhiệt


*Mọi chi tiết xin vui lòng liên hệ:

Văn phòng Cty: 246/ 14 Phan Huy Ích, P.12, Q. Gò Vấp

Tel: (08) 5 4367.595 – 54 27 27 90 – Fax (08) 39.875.369

Đặng Quốc Thuận (HP:0945. 820. 413) – Phòng kinh doanh

Email: [email protected];  website : www.thanhkhoa.com.vn

2. Bộ chiết chất béo 6 chỗ SER 148/6 (Velp - Ý)
Hệ thống trích béo 6 chỗ kín hoàn toàn, dùng dung môi theo kỹ thuật RANDALL, với việc thu hồi dung môi sử dụng nhằm giảm thiểu sự ô nhiễm môi trường, tiết kiệm chi phí và thời gian chiết.
• Điều khiển vi xử lý được chương trình hoá cho phép lưu trữ và gọi lai 29 chương trìn trong bộ nhớ
• Hai màng hình hiển thị số: chỉ thị nhiệt độ thực và thời gian làm việc còn lại của chu trình.
• Cơ cấu an toàn: hai mạch điện tử vi xử lý vớo đầu dò nhiệt độ loại pt100, đạt tiêu chẩn an toàn theo tiêu chẩn IP55, có báo động khi có hiện tượng bất thường hoặc thiếu nước.
• Sử dụng các ống trích ly (thimble) bằng cellulose: 33x80mm.
• Thể tích tối đa cốc chiết: 150ml
Tính năng:
• Rút ngằn thời gian trích ly chất béo
• Độ lặp lại: 1%
• Khả năng thu hồi dung môi: 50 đến 70%
• Lượng nước giải nhiệt: 8lít/phút
• Trọng lượng mẫu: 0.5 đến 15g (thông thường 3g)
• Thể tích dung môi sử dụng: 30 đến 100ml
Các thông số có thể cái đặt cho mỗi chương trình:
• Nhiệt độ: 100 đến 260oC
• Thời gian ngâm: 0 đến 999phút
• Thời gian rửa: 0 đến 999phút
• Thời gian thu hồi: 0 đến 999phút
• Vỏ máy bằng thép sơn epoxy để chống hoá chất, tác nhân cơ khí và chống mài mòn.
• Công suất: 950W
• Trọng lượng: 40kg
• Nguồn điện: 220V/50Hz
• Kích thước (WHD): 700x620x390mm
Phụ kiện kèm theo:
06 Ong trích, 25 ống giấy cellulose, giá đỡ cho ống giấy, ống nối ngõ vào, tấm giải nhiệt, viton seal, butyl seal
CÔNG TY TNHH TM RỒNG TIẾN
ĐT: 083.8457084
ĐẶNG THỊ MỸ LỆ
0918 578 123

sonquan1421988

  • Khách
Re: Máy móc trích ly tinh dầu trong công nghiệp
« Trả lời #77 vào lúc: Tháng Mười Hai 16, 2009, 10:58:23 PM »
Một số bài viết tiếng Anh cũng đề cập đến như:

The aim of all extraction procedures is to separate cellular or fluid lipids from the other constituents, proteins, polysaccharides, small molecules (amino acids, sugars...) but also to preserve these lipids for further analyses. The preservation of proteins involves special precautions found in delipidation procedures.

There is a great diversity of methodologies because biological tissues are not similar when considering their structure, texture, sensitivities and lipid contents. Removing the non-lipids without losing some lipids is a complex challenge, extracting some specific lipids is not always reliable for other kinds of lipids.
The high sensitivity of the analytical methods needed for low amounts of extracted lipids requires the use of very pure solvents and clean glassware. The chemical nature of the extracted lipids must also be taken into consideration.
Furthermore, all lipids must be protected against degradation through oxidation by solvent, oxygen, enzymes in combination with temperature and light.
1. OILSEED PROCESSING

If we describe here the extraction on a laboratory scale of lipids from various biological materials to run analytical procedures, different processes may lead also to the extraction of oil from many seeds, nuts, and kernels for use as nutritional supplement, as well as raw material for industrial applications.
The type of instrument that is appropriate depends on the size of the operation. Oil processing operations range from "cottage industries" processing some kg per day, to factories processing several thousand tons of seed per day. In all cases, the sequence of operations includes cleaning, dehulling, grinding, and pressing. Furthermore, oils generally need refining to remove cloudiness, excess color and unpleasant flavors. As many crude oils contain variable amounts of mucilaginous compounds (gums) combined with phospholipids, a degumming process has to be run (Dijkstra AJ, OCL 1998, 5, 367). In several instances, and especially when seeds have low oil content (like soybeans) more complex methods including solvent extraction are processed. If hexane is the most commonly used solvent, isohexane appears to be the most likely candidate to replace n-hexane as the preferred oilseed extraction solvent, mainly in USA to avoid federal environmental regulations applying to the use of n-hexane. Several studies have shown that the extraction performances of the two isomers are quite similar (Inform 2002, 13, 282). 
Those who are interested in oilseed processing will find a comprehensive description of basic processes with sources for additional information and a list of suitable raw material in the ATTRA (National Sustainable Agriculture Information Service) publication :

"Small-scale oilseed processing. Value-added and processing guide"

Aqueous enzymatic oil extraction is an emerging technology since it offers many advantages such as elimination of solvent consumption, degumming operations and removal of some toxins. A review of aqueous and enzyme-based processes may be consulted (Rosenthal A et al., Enzyme Microb Technol 1996, 19, 402). Applications of that methodology to the oil extraction of Irvangia seed kernels (Women HM et al., Eur J Lipid Sci technol 2008, 110, 232) and canola seeds (Latif S et al., Eur J Lipid Sci Technol 2008, 110, 887) have been reported.

Comparative experiments on tobacco seeds have demonstrated that the best oil recovery was obtained by cold pressing (Stanisavljevic IT et al., Eur J Lipid Sci Technol 2009, 111, 513). Shortly, seeds were pressed by a hydraulic press (Komet, Germany) through three nozzles (diameter of 15, 10 and 6 mm). The press does not involve mixing and tearing of the seeds. The seed cake was ground by an electrical mill and the residual oil was extracted by using n-hexane at a seeds-to-solvent ratio of 1 : 3 g/mL and 25°C for 60 min. This recovery technique is said to be more acceptable than the other methods, not only for economic but also for environmental, health and safety reasons.
2. GENERAL AND PRACTICAL ASPECTS

As carelessness at the preliminary stage of extraction may result in the loss of components of interest or in the production of artifacts, the lipidologist must be aware of various precautions that are summarized below.
3. SOLVENTS

Neutral lipids or generally storage lipids are extracted with relatively non-polar solvents such as diethyl ether or chloroform but membrane-associated lipids are more polar and require polar solvents such as ethanol or methanol to disrupt hydrogen bondings or electrostatic forces.
To avoid peroxidation of the extracted lipids, during the procedure or later, all solvents should be used peroxide-free. The most convenient is to use "pesticide grade" or HPLC grade" and to buy small quantities at once. Do not stock bottles for a year !! Manufacturers  often indicate an expiration date on bottles. To minimize possible deleterious effects due to peroxide formation, pay attention to the expiration dates and keep stocks for no more than 3 months.   Furthermore, to avoid contamination of extracted lipids by non-volatile material contained in the large volume of solvent used in the first step of extraction, it is important to use organic solvent containing less than 5 mg dry matter per liter, 1 mg/l is currently proposed.

Diethyl ether, dioxan, isopropyl ether and tetrahydrofuran form peroxides on storage and must be kept in dark bottles or in dark areas. These solvents should be  routinely tested to prove that peroxide levels are kept low before use. It must be emphasized that peroxides, even at low levels, may present an explosion hazard after concentration of solvents. Because of its low flammability and its natural origin, ethyl lactate was proposed as a substitute for ethyl acetate in exctracting carotenoids from foods (Ishida BK et al., J Agric Food Chem 2009, 57, 1051).

Alcohols are good solvents for most lipids, methanol and ethanol being the most popular. Ethanol can be contaminated on storage by aldehydes.

Chloroform is a popular solvent, particularly for lipids of intermediate polarity and when mixed with methanol it becomes a general extraction solvent. It is not very stable, forming phosgene and HCl in air, it should be stored in brown bottles. It is sold after addition of preservatives, ethanol, amylene or cyclohexene.  Dichloromethane (or methylene dichloride) is a similar extractant but less oxidizable. Chloroform and dichloromethane are currently stabilized by addition of ethanol (up to 1%) or methyl-2-butene-2 (about 20 mg/l).

Among hydrocarbons, hexane is the most popular but is a good solvent only for lipids of low polarity. Its main use is to extract neutral lipids from mixtures of water with alcohols. A mixture of isomers, called "hexanes", can be used for the same purpose. Hexane can be replaced by petroleum ether which is a mixtures of various hydrocarbons with 5 to 8 carbon atoms. Cyclohexane is sometimes used to store lipid extracts in the cold without danger of evaporation since it freezes at about 6°C. Benzene is no more used since it is now considered as a potent carcinogenic substance, it may be replaced by toluene which, nevertheless, is more difficult to evaporate.

A simple test for peroxides in water-immiscible solvents:

shake 2 ml of solvent with 1 ml of a freshly prepared KI solution (10% in water) and a drop of starch indicator solution, a blue color is rapidly developing if peroxides are present (a  faint yellow/brown color after addition of KI indicates low levels of peroxides).
4. GLASSWARE

The leitmotiv is to avoid any source of contamination by mineral oils, greases, plasticisers from plastics and detergents. Therefore, all operations should be carried out in glass equipment with, if required, ground-glass joints (do not grease !!). Separatory funnels or columns are best equipped with Teflon (PTFE) stopcocks.
All vials or tubes should be closed if necessary (for incubation, agitation, centrifugation) with screw caps including a Teflon-covered liner (Teflon inside the tube !!). Never use cork, rubber, polyethylene or Para film.
Filtration of HPLC solvents should be made with an all-glass vacuum filtration apparatus equipped with filter membranes made of nylon or Teflon.
Except Teflon, all plastics must be avoided because they leach contaminants into the solution which can be detected as unknown spots on thin-layer plates or extra-peaks in GLC chromatograms. Polypropylene tubes can be used if GLC is not necessary for the analysis.
It should be emphasized that all the glassware must be cleaned using classical basic detergents in washing machine or sonicator bath but the washed vials or tubes should be first tested for the absence of contaminants with the current techniques.
5.REMOVAL OF CONTAMINANTS


In the presence of some water, small molecules are dissolved in organic solvents. Among these contaminants there are pigments, lipophilic amino acids, polypeptides and some hydrophobic proteins.
The removal of contaminants can be done by various ways:

- A simple way to eliminate "proteolipids" is to evaporate the lipid extract under vacuum, add a small amount of methanol which is an excellent denaturation agent and evaporate again. Redissolve the dried lipid extract with a small volume of chloroform/methanol (2/1) and transfer into another clean tube.

- Use the washing procedure of Folch's method and repeat the process if necessary with the same volume of the reconstituted upper phase. Finally, a chloroform phase can be washed
efficiently with water by vortexing and centrifugation.

- Use a liquid/liquid partitioning column. The Sephadex packing (G 25 superfine) is swollen (20 g/250 ml of solvent) in a mixture of chloroform/methanol/water (60/30/4.5) and washed three times (30 min each time). A small amount of suspension is poured in a small glass column (1 cm diameter, 2.5 cm height for filtration of up to 10 mg lipids). The lipid sample is dissolved in the same solvent mixture and 2.5 ml are applied to the column followed by 5 ml of the same mixture, 2.5 ml of chloroform / methanol (2/1) and finally by 2.5 ml of chloroform / methanol / water (48/35/10). The total purified lipid extract (12.5 ml) is evaporated under a stream of nitrogen and redissolved in the required amount of solvent. This procedure is commonly used for gangliosides studies where colored contaminants frequently hide lipid spots on HPTLC (Dreyfus et al Anal Biochem 1997, 249, 67).

Alternatively, all lipids except gangliosides are separated from various impurities (bile salts, amino acids sugars) on a Sephadex G-25 column previously equilibrated with chloroform/methanol (19/1, v/v) saturated with water. A glass column with a Teflon stopcock and a fiberglass plug is used. The Sephadex beads are equilibrated in 1/1 methanol/water and added to a height of 10 to 20 cm. Five cm of washed sea sand is then added on the top. Lipids dissolved in chloroform/methanol (19/1, v/v) are applied on the column and eluted with 50 ml of the same solvent. The column is regenerated with 1/1 methanol/water and then with 19/1 chloroform/methanol saturated with water and thus can be used indefinitely.

Chlorophyll removal : High levels of chlorophyll-type compounds are frequently found in lipid extracts from plants. The presence of these pigments may interfere with further lipid fractionation. Thus, a method has been developed to chemically remove chlorophyll without modification of other extracted lipids (Bahmaei M et al., JAOCS 2005, 82, 679).
Crude lipid extracts are mixed with a mechanical device at 200 rpm with a 0.4wt% mixture of phosphoric and sulfuric acids (2/0.75, v/v) for 5 min at 50°C. The precipitate is removed from the oily extract by centrifugation (4000 x g, 5 min) and the oil extract is washed according to the Folch procedure to remove acid traces. 
6. PRACTICAL CONSIDERATIONS


Glassware: Since all solvents may extract also some contaminants from containers or apparatus, only Teflon lined stoppers and clean glassware must be used. During extraction take care of any contact between solvent and washers or greased bearings in your mechanical device.

Antioxidant: When fatty acid analyses are planned, it is advisable to add an antioxidant such as butylated hydroxytoluene (BHT) (about 100 mg per liter).

Lyophilized tissues: They are difficult to extract, thus it is recommended to rehydrate them with distilled water before extraction (about 5 ml per g dry material).

With some tissues: it is recommended to add first the required methanol amount during the homogenization to prevent clogging, this is currently the case with liver, muscle, blood. chloroform is then added before the last mixing and the true extraction step.

Evaporation of solvents: When a large amount of solvent must be evaporated, it should done in a rotary film evaporator, the flask containing the extract being maintained at no more than 50°C with a water bath. The reduced pressure must be generated by a pump running without oil (motorized pump with metallic or Teflon membranes) or conveniently with a water aspirator achieving a vacuum of 10-20 mm Hg. Last traces of water may be removed by adding 1 or 2 ml ethanol and evaporating again.

The first description of that concentration device was made by Craig LC (Craig LC et al., Anal Chem 1950, 22, 1462), the famous inventor of countercurrent distribution. The diagram given in the Craig's paper (see below) shows clearly the principle of the device found on the market as yet.
If small samples are extracted, the small solvent volumes (1-5 ml) are easily evaporated under nitrogen blowing and warming the tubes with the help of a water bath or a heating fan. With the later device, an excessive heating must be avoided as some free fatty acids or their esters (C14 and C16) escape from the tubes.

A very valuable and efficient evaporation equipment may be found from Pierce, the Reacti-ThermTM System where reaction vials are heated in a thermostated aluminium block  and the Reacti-VapTM Evaporator module enabling a gentle nitrogen blow
Lipids should not be left for any time in the dry state but should be taken up rapidly in an inert non-alcoholic solvent such as chloroform.
If the weight of extracted lipids are needed, the desiccation time must be prolonged till a constant weight is reached. A convenient procedure is to evaporate a part of the total extract in a small flask and to keep it overnight under vacuum before weighing.
7. STORAGE OF LIPID EXTRACTS


Lipid extracts should not be stored in the dry state. Oxidative degradation is slower in solutions even in the absence of added antioxidants; This protection depends on the chemical nature of the solvent and the physical conditions of storage.
Air and light should be avoided. The best storage conditions are a super freezer (-70°C) to store for a long time (up to one year) lipid extracts in chloroform-methanol mixtures filling well stoppered glass vials (with Teflon liners), the cap being secured with a wide length of self-sticking tape. Pencil written labels should be protected by an outer layer of polyester tape. For long period of storage, it can be useful to flush vials or tubes with nitrogen before closing to prevent fatty acid oxidation. For the same purpose, a low amount of antioxidant such as BHT (butylated hydroxytoluene or 2,6-di-tert-butyl-4-methoxyphenol) or ethyl gallate (i.e. about 50 µg BHT/ml) may be added in the solvent if the natural antioxidant amount is estimated too low (purified extracts). The antioxidant is used as a concentrated solution in ethanol (10 mg/ml).
After long periods of storage, the cleavage of ester lipids and plasmalogens must be expected with a concomitant rise in free fatty acids, diacylglycerols methyl or ethyl esters. These problems can be minimized by using neutral extracts and 2-propanol instead of methanol or ethanol in the solvent mixture. It must be remembered that best results are obtained with freshly prepared materials.

To prevent labile lipids from oxygen attack it is possible to use a commercially available oxygen absorber (Ageless, Mitsubishi Gas Chem Co) placed inside the sample package. After a short "pretreatment" at 2°C, the labile lipids appear preserved even at room temperature for a long time. This method allows transportation of biomaterial samples to a distant laboratory without utilizing any freezing system (Hirao S et al., J Oleo Sci 2003, 52, 583).

It has been demonstrated that after one year storage of plasma samples at -80°C various lipid parameters (cholesterol, triglycerides) were altered (Devanapalli B et al., Clin Chim Acta 2002, 322, 179). Thus, even at low temperature, intact biological samples must be extracted as soon as possible. In contrast, it was shown that after storage at -80°C up to 4 years, the fatty acid compositions of plasma triglycerides and erythrocyte phospholipids were practically unchanged (Hodson L et al., Clin Chim Acta 2002, 321, 63).

Offline Voi Còi

  • Global Moderator
  • Gold Member H2VN
  • *****
  • Bài viết: 656
  • Albert Einstein
    • http://www.h2vn.com
cây chóc máu( salacia chinensis l)
« Trả lời #78 vào lúc: Tháng Mười Hai 17, 2009, 06:50:12 PM »
       Chóc máu hay chóp máu, chóp mào (danh pháp khoa học: Salacia chinensis), là một loài dây leo cao 1-2 m, cành nhỏ có cạnh, mặt dưới lá màu lục nâu; quả mọng, hình quả lê, chóp quả màu đỏ, thuộc họ Dây gối (Celastraceae)

Được xem là loài biệt dược có khả năng hạn chế sự phát triển của tế bào ung thư, chóc máu đang được nhiều nhà khoa học nghiên cứu. Tại Việt Nam, ngoài Vườn quốc gia Bạch Mã, nơi đang bảo tồn nguồn gen chóc máu thì ở núi Kim Phụng, thôn Hải Cát, xã Hương Thọ, huyện Hương Trà, tỉnh Thừa Thiên-Huế người dân cũng đã phát hiện loài dược liệu này.

Offline tinh

  • Thích... Hóa học
  • Bài viết: 5
Tinh dầu hoa bưởi
« Trả lời #79 vào lúc: Tháng Hai 17, 2010, 08:41:48 AM »
 :D Chào các bạn! Hiện nay mình đang tìm hiểu về: thành phần hóa học của hoa bưởi và các phương pháp chiết xuất lấy tinh dầu từ hoa bưởi, cũng như công dụng của hoa bưởi. Các bạn có tài liệu gì về đề tài này thì chia sẻ cho mình với (tiếng Anh hay tiếng Việt đều được). Xin chân thành cảm ơn!
Mọi thông tin về đề tài này, vui lòng liên hệ với mình qua địa chỉ mail: [email protected]
 c017

Offline Voi Còi

  • Global Moderator
  • Gold Member H2VN
  • *****
  • Bài viết: 656
  • Albert Einstein
    • http://www.h2vn.com
Tinh dầu hoa bưởi
« Trả lời #80 vào lúc: Tháng Hai 17, 2010, 01:07:55 PM »
        Thành phần hoá học: Vỏ quả ngoài rất giàu chất narin-gosid, do đó có vị đắng, trong vỏ có tinh dầu, tỷ lệ 0,80-0,84%; quả chứa 0,5% tinh dầu; trong lá cũng có tinh dầu. Tinh dầu vỏ bưởi chứa d-limonen, a- pinen, linalol, geraniol, citral; còn có các alcol, pectin, acid citric. Dịch quả chín có nhiều chất bổ dưỡng: nước 89%, glucid 9%, protid 0,6%, lipid 0,1% và các khoáng Ca 20mg%, P 20mg%, K 190mg%, Mg 12mg%, S 7mg% và Na, Cl, Fe, Cu, Mn... Có các vitamin (tính theo mg%) C 40, B 0,07, B2 0,05 PP 0,3 và tiền sinh tố A 0,1. 100 mg dịch quả cung cấp cho cơ thể 43 calo.
        TD tinh dầu: Trong lá, hoa, vỏ quả bưởi đếu chứa tinh dầu. Ngoài ra, vỏ quả bưởi còn có pectin, naringin (một loại glucozid), men tiêu hoá peroxydaza và amylaza, đường ramoza, vitamin A và C...Tinh dầu từ vỏ quả và hoa bưởi có thể dùng để kháng khuẩn (giảm độc trực khuẩn lao, tụ cầu vàng, phế cầu, có khả năng tiêu diệt amip). Bên cạnh đó, một số bài thuốc từ bưởi giúp giảm huyết áp, hạ cholesterol trong máu, lợi tiểu.

Mùi hương  thanh tao, giúp giải cảm, thư giãn,  giảm stress.  Hương thơm của tinh dầu bưởi còn có tác dụng giải rượu giúp tỉnh táo, minh mẫn. Tinh dầu bưởi có trong dầu massage giúp tan mỡ, cân bằng các yếu tố dinh dưỡng cho da, chống lại sự lão hóa. Đặc biệt tinh dầu bưởi kích thích sự mọc tóc, giúp cho tóc dài và mượt; chống hói và rụng tóc.
      Công dụng hoa bưởi:
      - Dùng ướp hương cho trà & bánh kẹo, có tác dụng hành khí, tiêu đàm, giảm đau, dùng chữa các chứng đau dạ dày, đau tức ngực từ 2-4g sắc uống. Dùng để chưng cất nước hoa bưởi làm hương liệu mỹ phẩm…
PP tách chiết::
      * Xđ cơ quan chứa tinh dầu:
      - Vỏ bưởi, hoa, lá...
      * Pp trích ly:
      + Pp chưng cất cổ điển: Cho 200g nguyên liệu & 600ml nc vào bình chưng cất 2000ml. đun lên và có ống để thu tinh dầu lỏng bay lên trên ngưng đọng vào bình riêng
      + Pp vi sóng: Cho 100g nguyên liệu và 300ml nc vô bình chưng cất rồi làm như trên
   

Offline tinh

  • Thích... Hóa học
  • Bài viết: 5
Re: Tinh dầu hoa bưởi
« Trả lời #81 vào lúc: Tháng Hai 19, 2010, 10:15:45 AM »
cám ơn câu trả lời của bạn nha! Nhưng mà cái mình đang cần biết hiện nay là thành phần hóa học của hoa bưởi cơ. Các bạn nếu có tài liệu hay thông tin gì thì chỉ mình với. c017

Offline vugiasinh

  • Thích... Hóa học
  • Bài viết: 3
Re: Tinh dầu hoa bưởi
« Trả lời #82 vào lúc: Tháng Hai 23, 2010, 01:15:39 PM »
xem trong cuốn từ điển dược học và cuốn cây thuốc và vị thuốc việt nam , còn tinh dầu hoa bưởi thì có 1 cách thu rất đơn giản , pm nick buoisang2911 . hi

Offline Pull

  • Thích... Hóa học
  • Bài viết: 3
Re: Tinh dầu hoa bưởi
« Trả lời #83 vào lúc: Tháng Hai 25, 2010, 07:30:01 PM »
Mình nghĩ cái này cũng không khó tìm lắm đâu. Bạn có thế tìm đọc trong các cuốn về tinh dầu như TINH DẦU của Thầy Lê Ngọc Thạch, Cây Thuốc và vị thuốc Việt Nam của Đỗ Tất Lợi ... Trong cuốn Tinh Dầu có nói chi tiết về các phương pháp trích ly cổ điển cũng như các pp hiện đại. Bạn nên tìm hiểu các tp có trong tinh dầu rồi thử search bằng tiếng anh thử nhé.

Offline molecules

  • Thích... Hóa học
  • Bài viết: 2
Re: Tinh dầu hoa bưởi
« Trả lời #84 vào lúc: Tháng Ba 13, 2010, 04:23:19 PM »
Chào các bạn tôi đang làm cái đề tài về trà bưởi, nhưng điều băn khoăn ở đây nếu mình sấy vỏ bưởi các hợp chất tinh dầu bay đi mất thì phí quá. Nếu muốn giữ lại tinh dầu nhưng mình vẫn sấy khô vỏ bưởi được thì có giải pháp nào không? Ai biết có thể chỉ cách cho tôi được không? Cảm ơn

Offline Pull

  • Thích... Hóa học
  • Bài viết: 3
Re: Tinh dầu hoa bưởi
« Trả lời #85 vào lúc: Tháng Ba 18, 2010, 07:46:54 PM »
Mình cũng không rõ lắm về bưởi nhưng bạn cứ thử tiến hành thực nghiệm xem sao, đừng nên sấy mà thử để héo trong bóng râm, một số thực vật khi để héo lại cho lượng tinh dầu cao hơn khi còn tươi như gừng dại chẳng hạn. Củ tươi thì chỉ ly trích được từ 0.5-0.8% nhưng để khô lại ly trích được từ 4-5% tinh dầu đó. Chúc bạn làm tốt.

Offline hue.dtk

  • Thích... Hóa học
  • Bài viết: 1
Re: Kiến thức về hợp chất thiên nhiên
« Trả lời #86 vào lúc: Tháng Tư 17, 2010, 08:16:18 PM »
1,7-bis(4-hydroxyphenyl)heptan-3-on-5-ol

Giải thích giúp em -bis có nghĩa là j với ạ. E đang cần lắm!

Offline anhtuan_h2vn

  • Hóa học là vô cực...
  • Global Moderator
  • Gold Member H2VN
  • *****
  • Bài viết: 1442
  • I love chemistry
Re: Kiến thức về hợp chất thiên nhiên
« Trả lời #87 vào lúc: Tháng Tư 17, 2010, 08:32:09 PM »

1,7-bis(4-hydroxyphenyl)heptan-3-on-5-ol

Giải thích giúp em -bis có nghĩa là j với ạ. E đang cần lắm!
Bis có nghĩa là 2 đấy ạ, có nghĩa là có 2 nhóm thế p-HO-C6H4-, với các nhóm thế phức tạp theo danh pháp IUPAC thì không dùng di- mà thay bằng bis, tương tự tri- thay bằng tris, tetra thay bằng tetrakis-.....
Đừng bao giờ để ngọn lửa trong tim bạn tắt...!

Offline lethimaitam

  • Thích... Hóa học
  • Bài viết: 1
Yêu cầu tài liệu tại đây!
« Trả lời #88 vào lúc: Tháng Tư 29, 2010, 10:03:37 PM »
xin mọi người giúp giùm mình với. Mình đang làm đề tài về hoa nhài các bạn ơi. Xin giúp mình tài liệu với. Cảm ơn các bạn nhiều!
   @ làm ơn cụ thể ra là cần cái gì đi
Vâng mình đang chiết tinh dầu hoa nhài các bạn à . Mình đang cần xác định các chỉ số hóa lý có trong tinh dầu . mình xác định chỉ số este còn gì nữa các bạn, và mình cần tài liệu về tinh dầu nhiều lắm . Cảm ơn các bạn nhiều .
« Sửa lần cuối: Tháng Năm 05, 2010, 10:37:22 PM gửi bởi lethimaitam »

Offline dinhphuochai

  • Thích... Hóa học
  • Bài viết: 1
Trích tinh dầu
« Trả lời #89 vào lúc: Tháng Bảy 24, 2011, 07:11:54 PM »
xin giúp dùm em!
Em muốn trích lọc tinh dầu nhưng không biết sử dụng thiết bị nào.Các anh nào am hiểu thì xin cho em ý kiến(em muốn trích tinh dầu từ hoa và các thực vật có hương
« Sửa lần cuối: Tháng Bảy 25, 2011, 08:04:09 AM gửi bởi Lê Võ Sơn Quân »